Damacana Sulardaki Tehlike

Damacana Sulardaki Tehlike

Evimizde, işyerimizde, çocuklarımızın okullarında daha doğrusu hayatımızın her alanında içme suyu olarak damacana suya ya da pet şişe suya maruz kalırız. İnsan yaşamında su ne kadar önemli iken bizler ise, damacana sulardaki tehlikeler ile hayat kalitemizi düşürüp sağlığımızı derinden etkiliyoruz.
Kullanılan damacana suların içindeki bakteriler, damacanaların dolum esnasındaki koşullar ile oluşan tehlikeler sağlığımızı olumsuz etkilerken bir yandan çabuk biten damacana suların maddi durumumuzu etkilemesi cabasıdır.
Damacana suların kullanımında önemli 3 risk unsuru vardır.
  1. Damacana ham maddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik: BPA kimyasal maddesi bugün damacanalar başta olmak üzere bebek biberonundan plastik şişelere kadar yüzlerce plastik şişede bulunmaktadır.  Columbia Üniversitesi’nin araştırmasına göre, BPA ‘Bisfenol A’ maddesi çocukta astım riskini artırıyor. Bunun yanı sıra kalp sağlığını bozuyor, diyabet riskini 2 kat artırıyor, kanser ve nörolojik problemler gibi birçok problem oluşturuyor. Damacananın içinde bulunan BPA kimyasal maddesi ile ortaya “fosgen” adında oldukça zehirli ve savaşlarda kullanılan kimyasal bir gaz ortaya çıkıyor. Bu kimyasal maddeler damacanaların içindeki suya karışıyor ve satın alınan damacanalarda kimyasal su ortaya çıkıyor.
  2. Damacana pompalarından kaynaklanan bakteri kirliliği: Su yönetmeliğine göre içme sularında koliform bakterinin bulunmaması gerektiği bildirilmiştir.Damacana suları bu yönetmeliğe uygunluk gösterdiğini belirtmektedir. Fakat pompanın takılması ile damacana sularda koliform bakteri varlığı tespit edilmiştir. Yani damacanalarapompa takılmasından sonra alınan örneklerin % 60’ında koliform bakteri tespit edilmiştir. Bu bakterilerin varlığı, damacana sularına takılan iyi temizlenmemiş pompaların olduğunun göstergesidir. Ayrıca damacanalara suyu basan pompalar dışarıdan aldığı hava yardımı ile bastığı için nemli ve havaya açık bir ortam oluştururlar ve damacanalar her zaman bakteriyolojik kirliliğe açık hale gelir. Damacana pompalarında oluşan bakteriler; hepatit virüsleri, ishal, tifo, dizanteri gibi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri barındırmaktadır.
  3. Üretim sırasında oluşan kirlilikler: Üreticilerin sağlıksız koşullarda su üretmesi, suların hangi koşullarda işlendiği ve ne gibi koşullarda depolandığını gösteren risk faktörüdür. Damacanalara su doldurulurken ortamın sağlıksız ve elverişsiz olmasıyla bakteriyolojik kirlilik ortaya çıkmaktadır.
Damacanalardan su ihtiyacınızı karşılamak bile bile kendinizi zehirlemektir. Damacanaların hangi ortamlarda doldurulduğu, ne kadar süre damacanalarda bekletildiği, güneş ışığına ve nemli ortama ne kadar maruz kaldığını bilmemekteyiz.
Bekleyen su değil, her zaman canlı su yani ARITMA SUYU için!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir